Jane
Hvad skal jeg spørge pasningstilbuddet om?
Opdateret: 14. jul. 2022
Du skal ud og besøge de forskellige pasningstilbud. Det vigtigste du tager med er din mavefornemmelse. Hvordan er følelsen af at være der? Hvordan er de/den voksne? Gode spørgsmål hjælper dig dog også på vej til at få en forståelse af stedet. Men hvad spørger man egentlig om? Her er lidt inspiration.
Når du skal besøge et pasningstilbud er det godt at være forberedt.
Forbedred dig på at du skal besøge forskellige dagtilbud og lav en liste med spørgsmål. Gør dig selv klart, hvad du synes er vigtigt for dig/jer, som forældrer og for dit barn.
Hvis du har brug for inspiration, har jeg her samlet lidt spørgsmål som kan hjælpe dig på vej og inspirere dig til flere spørgsmål, der er vigtige for dig. På den måde kan du og dit barn komme i mål med at finde den rigtige pasningsplads.

1: “Hvor mange børn er der pr. voksen?" (og: "hvor mange børn er der på stuen, hvis det er en vuggestue?")
Få børn giver selvfølgelig et roligere miljø end mange børn. Tilgængæld giver det muligvis også færre voksne, hvilket gør det sårbart over for sygdom og ferie. Tænk over hvad der er vigtigst for jer og hvilket muligheder I har for at træde til.
2. "Hvor mange medhjælpere er der i forhold til uddannede pædagoger?"
En pædagog er uddannet til at arbejde med børn og kender teorien bag børns sociale, motoriske og sproglige udvikling. Omsorg og tryghed er dog en menneskelig ting og kan komme fra såvel pædagoger som medhjælpere. Gør op med jer selv. Hvad der er vigtigt for jer og brug dette spørgsmål, hvis I synes at det er vigtigt at personalet er uddannet.
3. "Hvad har pasningstilbuddet særligt fokus på?"
Alle pasningstilbud skal arbejde med den nye pædagogiske læreplan - institutioner såvel som daglejer og private pasningsordninger. Det betyder at de skal beskrive, samt arbejde efter pædagogiske mål. Spørg til hvilke mål og hvordan der arbejdes med dem.
Hos nogle er der fokus på udeliv, motorik, hos andre er det sprog, o.a. Kig på dine værdier og se om den pasningsordning du vælger passer til dine værdi. (Læs evt. mine pædagogiske mål og bliv inspireret - klik her)

4. "Hvordan forløber en almindelig dag i pasningstilbuddet?"
Her får du en fornemmelse af om dagen er i faste rutiner eller om der er mere spontanitet i dagen. Her får du også en fornemmelse af hvad det er der bliver lavet med dit barn fx. sunget, læst, leget. Igen skal du holde det op mod din egne værdier og det du mener er vigtigt for dit barn.
5. "Hvad er pasningstilbuddets erfaringer og tilbud i forhold til indkøring?"
Indkøring er i virkeligheden et andet ord for tilknytningsperiode - for det handler om at du og dit barn knytter jer til det nye sted og de nye mennesker. Derfor er det vigtigt at tilknytningsperioden også passer til jer og jeres behov. Hvilket behov har du/I og jeres barn?
Har du fx. mulighed for at komme på besøg inden opstart? Spørg ind til hvordan de første uger af dit barns nye hverdag vil blive tilrettelagt, så du selv er forberedt. Der er stor forskel på børn og hvad de har været vant til under barslen. Tilknytningsperioden skal være god for alle børn - også dit barn.
Jeg håber at spørgsmålene har inspireret dig. Det er så vigtigt at du og dit barn finder en pasningsplads der passer til jer. Så uanset hvilke spørgsmål du stiller, er mit bedste råd altid at mærke efter, når du er på besøg i dagtilbuddet. Føles det rigtigt for dig? Jeg håber at denne artikel kan hjælpe dig og jeg vil meget gerne høre fra jer, som forældre, hvis I har spørgsmål eller kommentare til artiklen. I kan skrive til mig på janevibekeziegler@yahoo.dk

Jeg hedder Jane og ejer Janes Sansetrolde, som er en privat pasningsordning. Jeg har været pædagog i 30 år og arbejdet med børn mellem 0-6 år.
Jeg har i mine mange år delt både børns og forældres glæde og frustrationer. Jeg mener, af hjertet, at det er en gave at være lige der hvor livet leves: med de små rødder, der skal udvikle sig til små selvstændige mennesker.
For mig er den vigtigste ingrediens i arbejdet med børn omsorg. Hvis omsorg kommer først, så skaber det tryghed. Det er vigtigt for barnet at vide der er en tryg base han/hun hele tiden kan vende tilbage til. Det skaber ro til at være nysgerrig, lære, lege, udfolde sig, opleve og udvikle sig. Trygge børn udvikler sig hurtigere. Jeg deler her mine erfaringer fra mange år som pædagog og jeg hører glædeligt fra dig, hvis du har noget du mener det kunne være rart at læse om og få mine tanker om.