top of page
Søg
  • Forfatters billedeJane

Pædagogiske mål - er det vigtigt, når du skal vælge pasningstilbud?

Opdateret: 7. aug. 2022

Alle pasningstilbud skal arbejde med den nye pædagogiske læreplan. Det betyder at de skal beskrive, samt arbejde efter pædagogiske mål. Men er det overhovedet vigtigt for dig, som forælder? Læs her hvad du kan bruge pædagogiske mål til, når du skal vælge pasningstilbud. Jeg deler mine mål - måske bliver du inspireret til, hvad du selv synes er vigtigst.

Når du, som forælder, skal besøge et pasningstilbud er det en god ide at spørge ind til de pædagogiske mål. De pædagogiske mål er vigtige, fordi det skaber øget bevidsthed i det enkelte pasningstilbud om, hvad de mener er vigtigst i arbejdet med børn. Et pasningstilbud skal være klare i deres mål samt i hvordan de når dem. De skal fokusere på hvad de gør og især hvorfor de gør, som de gør. Det kan næsten lyde som om at barnet bliver taget ud af ligningen, når man taler om mål. Men tværtimod. Målene skaber mere klarhed og bevidsthed omkring den vigtighed det er at passe og udvikle små børn. Det er samtidig med de pædagogiske mål og det enkeltes pasningstilbuds vej til at nå de pædagogiske mål, at du som forældre forstår om pasningstilbuddet passer til dit barn og jer som familie.


"Det kan næsten lyde som om at barnet bliver taget ud af ligningen, når man taler om mål. Men tværtimod. Det er med målene at du forstår om pasningstilbuddet passer til dit barn og din familie"

Pige leger i legehus i Privat pasningsordninge i Ejby Kirke Hyllinge
"Min udvikling og tryghed er vigtig hver dag"


Mine mål - min inspiration til dig

Så hvordan kan et pædagogisk mål se ud?

Her deler jeg mine mål med dig. Så har du en ide om hvordan et pædagogisk mål kan se ud og hvordan jeg når det. Prøv at mærke efter. Synes du mine mål passer til dig og dit barn? Hvis ja, hvad er det som passer og hvorfor? Hvis nej, hvorfor ikke? Er der måske noget du er helt uenig i? På den måde kommer du selv tættere på, hvad du mener er vigtigt og på den måde kan du lettere tage et rigtigt valg i forhold til at finde det rette pasningstilbud.Mine mål for børnene er:
at de udvikler sig til empatiske, sociale, motoriske og nysgerrige børn.

De skal blive et helt menneske der tør gå ud i verden og opleve og lære samt blive en del af fælleskabet.


Mit fokus for at nå mit mål er: Tryghed og Trivsel først - derefter udvikling.

Trygge børn udvikler sig hurtigere, fordi udforskningssystemet kun er aktivt, når barnet er bevidst om, at der altid er tryghed.

I mit pædagogisk arbejde handler det ikke om først at stille opgaver eller sætte aktiviteter i gang. Det handler om først at skabe tryghed. Så får barnet lyst til at lære selv, og få støtte til sin egen læreproces.

Det er så vigtigt at skabe en tryg base, fordi vi beroliger barnets tilknytningssystem med tryghed. Når barnet er trygt kan hun/han bruge al sin energi på udvikling, fremfor at lægge sin energi i at undgå adskillelse.

For hver gang, det bevæger sig ud i verden, skal det lige tilbage og have tryghed, så balancen hele tiden vipper mellem tilknytningssystemet og udforskningssystemet. Mine sansetrolde skal være trygge hver dag - så trygge at de elsker og tør gå på eventyr.


To piger på skødet af Jane hos dagplejer i Ejby, Kirke Hyllinge
Vi tør det hele ... når bare vi lige sidder på skødet først

Hvordan skaber jeg tryghed?

Det vigtigste ord i alt hvad jeg laver er omsorg. Barnet skal mærke og stole på at jeg er der for ham/hende i de timer de tilbringer hos mig. De skal mærke at jeg passer på dem, holder af dem, forstår dem og ser dem. Det er vigtigt at der er tid til at sidde på mit skød - også selvom det er 4 børn der har brug for at sidde der. Et eksempel på hvornår omsorg er ekstremt vigtig er indkøringsperioden. Indkøringsperioden meget vigtig for mig. Når barnet starter er det barnets behov der varetages. Det er så vigtigt at det lille barn ikke føler sig utryg eller svigtet. De skal knytte sig til mig i tryghed. Derfor er barnet hos mig hele tiden. På et tidspunkt er han/hun nysgerrig og bevæger sig selv lidt væk fra mig. Men jeg sørger for at blive så barnet ved at jeg er der og hele tiden ved, hvor jeg er. (Den positive side-effekt er at de andre børn kopierer mig. De bliver selv meget omsorgsfulde og kommer fx. til barnet med legetøj o.a. - hvilke er en utrolig fin og lærerig proces).

Pige kommer citron i hyldeblomstsaft hos dagplejer i Ejby, Kirke Hylling
En af de vigtigste ingredienser i mit arbejde er omsorg

Tilbage til målet: Børnene skal udvikle sig til empatiske, sociale, motoriske og nysgerrige børn.

Når trygheden og trivlsen er på plads så kan barnet udvikle sig - helt i sit eget tempo og i ro. Her er hvad jeg gør for at udvikle barnet: Nysgerrighed: jeg opfordrer til at turde være nysgerrig. Her er naturen er en stor del af børnenes hverdag. Vi undersøger dyre- og planteliv. Vi mærker og er opmærksomme på regndråber eller snefnug på vores ansigt, på blæsten i håret og græsset under fødderne. Vi samler ting fra naturen og laver billeder, lysestager eller andet. Mudder, sand og vand bliver der tegnet, malet og leget med. Naturen er en tryg måde at få lov at være nysgerrig på.


Motorik: Sang, musik, motorik og mindfulness er med i alt hvad vi laver. Vi synger hver dag, både vores egne sange eller børnesange. Der bliver trommet med pinde, rasleting eller andet. Motorik er ikke kun en planlagt aktivitet. Børn bruger kroppen hele tiden, så de skal udfordres. Fx. bliver der lavet forhindringsbaner af mig eller af børnene selv. Men motorik sker også i ro. Ro er vigtigt for at barnet lærer at mærke sig selv. Der bliver fx børstet med silikonepensler og lavet pizza på ryggen..

2 piger holder i hånd i dagpleje i Ejby
Når vi er der for hinanden går det hele godt.

Socialitet og empati: Sproget har en stor betydning for barnet og for at indgå i det sociale. Vi læser ofte bøger og sætter ord på alt, hvad vi gør og laver. Vi bruger rigtige ord fx siger vi 'hund' og ikke 'vov vov'. Vi lærer at sige 'stop' når der er noget vi ikke vil have og vi lære at lege med hinanden. Vi skaber et fællesskab i sansetroldene, hvor vi hjælper hinanden og hvor vi har vigtige roller. Fx. hjælpes vi ad med at dække bordet. Det er en stor succesoplevelse og giver følelsen af værdien af at kunne bidrage og af at vi har brug for hinanden. Vi hjælper hinanden, vi trøster hinanden og vi krammer hinanden.Det var en lidt lang artikel i dag. Men jeg håber den gav dig indblik i hvad du kan bruge de pædagogiske mål til. Prøv at mærke efter, hvad der er vigtigt for dig. Og mærk efter når du spørger ind til de pædagiske mål i pasningstilbuddet. Passer deres mål til jeres familie og dit lille barn?


Jeg håber du finder det helt rigtige pasningstilbud til dit lille vidunder.

Jeg hedder Jane og ejer Janes Sansetrolde, som er en privat pasningsordning.

Jeg har været pædagog i 30 år og arbejdet med børn mellem 0-6 år.

Jeg har i mine mange år delt både børns og forældres glæde og frustrationer. Jeg mener, af hjertet, at det er en gave at være lige der hvor livet leves: med de små rødder, der skal udvikle sig til små selvstændige mennesker.

17 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
Indlæg: Blog2_Post
bottom of page